Pages

Wednesday, February 21, 2018

Telur Masin homemade.. lebih sedap dari kt kedai! lemak dia umpp! yg penting MURAH!




setelah 2 minggu rendam dng air garam...
guna telur ayam je.... zaman2 skrg ni semua kna jumat...kikiki
telur gred B rm9.20 + garam kasar 1kg rm0.80
total rm10+ je..
dapat 30biji telur masin...😉

bahan2:

telur ayam 30biji
garam kasar 1kg
air secukup nya (agak2 tlur tu tenggelam)

cara2:
masukan garam kasar dan air dalam periuk..
masak atas api sehingga garam larut..
sejukan dulu baru masukan telur..
rendam di tempat yg gelap selama 14hari.
cukup 14 hari boleh tukar air rendaman dng air biasa.. boleh di simpan dalam peti sejuk...
bila terasa nak mkn baru rebus...

petua nak bagi telur kuning tu jadi warna oren... masa peram pastikan simpan di tempat yang gelap... lagi gelap lagi bagus.... sy simpan salam kabinet dapur...hehehe...😁😁

kredit to : Are Peace

share!

0 comments:

Post a Comment

Wednesday, February 21, 2018

Telur Masin homemade.. lebih sedap dari kt kedai! lemak dia umpp! yg penting MURAH!




setelah 2 minggu rendam dng air garam...
guna telur ayam je.... zaman2 skrg ni semua kna jumat...kikiki
telur gred B rm9.20 + garam kasar 1kg rm0.80
total rm10+ je..
dapat 30biji telur masin...😉

bahan2:

telur ayam 30biji
garam kasar 1kg
air secukup nya (agak2 tlur tu tenggelam)

cara2:
masukan garam kasar dan air dalam periuk..
masak atas api sehingga garam larut..
sejukan dulu baru masukan telur..
rendam di tempat yg gelap selama 14hari.
cukup 14 hari boleh tukar air rendaman dng air biasa.. boleh di simpan dalam peti sejuk...
bila terasa nak mkn baru rebus...

petua nak bagi telur kuning tu jadi warna oren... masa peram pastikan simpan di tempat yang gelap... lagi gelap lagi bagus.... sy simpan salam kabinet dapur...hehehe...😁😁

kredit to : Are Peace

share!

No comments:

Post a Comment