Pages

Wednesday, February 14, 2018

Resepi Mee Kuning



Tiada pewarna
Tiada kapur

Resepi Mee Kuning Homemade by Aina Inaa

✔500 gram tepung gandum Jenama Faiza ( dah try jenama lain xsesedap Faiza)
✔Setengah biji telur
✔200 ml air masak ( kalau nak guna jenama lain just kurangkan air ..dr 200 ml jadikan 180 ml sebab takut adunan terlembik)
✔Setengah sudu besar garam atau ikut citarasa hampa nak masin or tawar
✔Serbuk kunyit sedikit. Ikut hampa nak letak banyak mana.

Cara2nya.

1.Satukan semua bahan dan uli sampai sebati sahaja. Saya guna breadmaker cosway fungsi no 8..iaitu fungsi dough. Kalau nak uli guna tangan boleh jer.

Adunan xboleh lembik nanti xjadi mee nya.

2.Buat kecik2 panjang panjang dalam gamba tu no 1 .

3.Leperkan Guna mesin mee atau mesin buat karipap tu.pastikan sebelum dilenyek celup tepung supaya xmelekat waktu canai tu.

4.Boleh guna mesin mee untuk potong2 jadi halus. Pastikan juga sebelum dipotong halus sapu tepung pada adunan supaya x melekat dekat mesin.

5.Panskan air sampai mendidih. Rebuskan mee sampai masak. Nak tau dah masak atau tak apabila mee dah terapung diatas dah dikira masak.

6.Angkat,tos dan siramkan air paip supaya mee xmelekat2. Nak buang Kanji mee tu. Jangan risau Tepung Faiza the best tepung sebab xberkanji sangat.

7.Bila dah tos boleh sejukkan dalam talam dan gaul dengan minyak..cara gaul macam Dalam video tu..Gaul pun jangan ganas2 yea..nanti terputus mee nya..banyak mana minyak terpulang pada hampa.

✅insyaAllah Mee kuning ni tahan 4 hari di chiller dan 3 bulan di freezer. Tapi pastikan sebelum masuk peti dah sejukkan betul2 4 5 jam lepas masak dan masukkan dalam bekas kedap udara.. Kalau masuk suam2 nanti mee basi

✅Nak sedap gunalah tepung Faiza.
✅500 gram tepung saya dapat lebih kurang 1.3 kg mee yg dah siap masak.

*Nak share dipersilakan.

*Panjangkan semoga dapat manfaat dan dapat menjimatkan belanja dapur kite semua.

Credit : Aina Inaa
#mahn

0 comments:

Post a Comment

Wednesday, February 14, 2018

Resepi Mee Kuning



Tiada pewarna
Tiada kapur

Resepi Mee Kuning Homemade by Aina Inaa

✔500 gram tepung gandum Jenama Faiza ( dah try jenama lain xsesedap Faiza)
✔Setengah biji telur
✔200 ml air masak ( kalau nak guna jenama lain just kurangkan air ..dr 200 ml jadikan 180 ml sebab takut adunan terlembik)
✔Setengah sudu besar garam atau ikut citarasa hampa nak masin or tawar
✔Serbuk kunyit sedikit. Ikut hampa nak letak banyak mana.

Cara2nya.

1.Satukan semua bahan dan uli sampai sebati sahaja. Saya guna breadmaker cosway fungsi no 8..iaitu fungsi dough. Kalau nak uli guna tangan boleh jer.

Adunan xboleh lembik nanti xjadi mee nya.

2.Buat kecik2 panjang panjang dalam gamba tu no 1 .

3.Leperkan Guna mesin mee atau mesin buat karipap tu.pastikan sebelum dilenyek celup tepung supaya xmelekat waktu canai tu.

4.Boleh guna mesin mee untuk potong2 jadi halus. Pastikan juga sebelum dipotong halus sapu tepung pada adunan supaya x melekat dekat mesin.

5.Panskan air sampai mendidih. Rebuskan mee sampai masak. Nak tau dah masak atau tak apabila mee dah terapung diatas dah dikira masak.

6.Angkat,tos dan siramkan air paip supaya mee xmelekat2. Nak buang Kanji mee tu. Jangan risau Tepung Faiza the best tepung sebab xberkanji sangat.

7.Bila dah tos boleh sejukkan dalam talam dan gaul dengan minyak..cara gaul macam Dalam video tu..Gaul pun jangan ganas2 yea..nanti terputus mee nya..banyak mana minyak terpulang pada hampa.

✅insyaAllah Mee kuning ni tahan 4 hari di chiller dan 3 bulan di freezer. Tapi pastikan sebelum masuk peti dah sejukkan betul2 4 5 jam lepas masak dan masukkan dalam bekas kedap udara.. Kalau masuk suam2 nanti mee basi

✅Nak sedap gunalah tepung Faiza.
✅500 gram tepung saya dapat lebih kurang 1.3 kg mee yg dah siap masak.

*Nak share dipersilakan.

*Panjangkan semoga dapat manfaat dan dapat menjimatkan belanja dapur kite semua.

Credit : Aina Inaa
#mahn

No comments:

Post a Comment