skip to main |
skip to sidebar
Kuih Lapis Seri Wangi... Resepi kali ni guna tepung beras pula yang lebih...Rasanya tentu berlainan,lembut dan yang penting kuih lapis ni memang sedap dan terasa lemak manisnya.
🍒 Kuih Lapis Seri Wangi 🍒
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
PANASKAN PERIUK KUKUSAN HINGGA AIR MENDIDIH.. SEDIAKAN LOYANG 8" PERSEGI ATAU LOYANG BULAT 9"... SAPUKAN DASAR DAN SISI LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK MASAK.. ALASKAN DASAR LOYANG DENGAN PLASTIK SUPAYA DASAR TIDAK MELEKAT.
Resepi oleh : Pn Yatie ( Yatiememories.blogspot )
Dicuba oleh : Mawar Wilsa
🍎 Bahan-bahan:
BAHAN A
✔2 cawan tepung beras
✔1 cawan tepung gandum
✔2 sudu besar tepung jagung
✔1 sudu kecil garam
✔2 cawan santan pekat
Bahan B
✔1 1/4 cawan gula pasir ~saya guna gula halus
✔1 cawan santan pekat
✔2 cawan santan cair
✔2 helai daun pandan-di simpul
🍏 Cara-cara:
1 • Campurkan kesemua BAHAN B ke dalam periuk dan masak sehingga gula larut,angkat dan biarkan adunan suam sedikit.
2 • Sementara itu satukan kesemua BAHAN A ke dalam mangkuk dan gaul rata, ketepikan dahulu.
3 • Masukkan BAHAN B ke dalam BAHAN A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
3 • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian... Satu bahagian letak pewarna hijau apple dan perisa pandan dan satu adunan lagi saya biarkan plain ( putih)... Untuk lapisan atas sekali saya letak pewarna merah jambu ( pink )
4 • Apabila air kukusan dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
5 • Masukkan adunan plain ( putih ) 1 cawan dan kukus selama 5 minit.
6 • Setelah itu lapis pula adunan hijau apple selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
7 • Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
8 • Biarkan kuih benar-benar sejuk baru cantik di potong... Gunakan pisau plastik supaya licin potongannya.
NOTA
✔ Untuk setiap resepi saya gunakan cawan dan sudu sukatan metrik
✔ Untuk memastikan permukaan kuih lapis cantik dan licin buka penutup pengukus setiap 5 atau 10 minit dan sentiasa di lap penutupnya dan sambung lagi mengukus.
✔ Apabila kuih lapis sudah masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih lapis cepat basi.
Like & Share
Senangnya Masak
Kuih Lapis Seri Wangi... Resepi kali ni guna tepung beras pula yang lebih...Rasanya tentu berlainan,lembut dan yang penting kuih lapis ni memang sedap dan terasa lemak manisnya.
🍒 Kuih Lapis Seri Wangi 🍒
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
PANASKAN PERIUK KUKUSAN HINGGA AIR MENDIDIH.. SEDIAKAN LOYANG 8" PERSEGI ATAU LOYANG BULAT 9"... SAPUKAN DASAR DAN SISI LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK MASAK.. ALASKAN DASAR LOYANG DENGAN PLASTIK SUPAYA DASAR TIDAK MELEKAT.
Resepi oleh : Pn Yatie ( Yatiememories.blogspot )
Dicuba oleh : Mawar Wilsa
🍎 Bahan-bahan:
BAHAN A
✔2 cawan tepung beras
✔1 cawan tepung gandum
✔2 sudu besar tepung jagung
✔1 sudu kecil garam
✔2 cawan santan pekat
Bahan B
✔1 1/4 cawan gula pasir ~saya guna gula halus
✔1 cawan santan pekat
✔2 cawan santan cair
✔2 helai daun pandan-di simpul
🍏 Cara-cara:
1 • Campurkan kesemua BAHAN B ke dalam periuk dan masak sehingga gula larut,angkat dan biarkan adunan suam sedikit.
2 • Sementara itu satukan kesemua BAHAN A ke dalam mangkuk dan gaul rata, ketepikan dahulu.
3 • Masukkan BAHAN B ke dalam BAHAN A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
3 • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian... Satu bahagian letak pewarna hijau apple dan perisa pandan dan satu adunan lagi saya biarkan plain ( putih)... Untuk lapisan atas sekali saya letak pewarna merah jambu ( pink )
4 • Apabila air kukusan dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
5 • Masukkan adunan plain ( putih ) 1 cawan dan kukus selama 5 minit.
6 • Setelah itu lapis pula adunan hijau apple selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
7 • Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
8 • Biarkan kuih benar-benar sejuk baru cantik di potong... Gunakan pisau plastik supaya licin potongannya.
NOTA
✔ Untuk setiap resepi saya gunakan cawan dan sudu sukatan metrik
✔ Untuk memastikan permukaan kuih lapis cantik dan licin buka penutup pengukus setiap 5 atau 10 minit dan sentiasa di lap penutupnya dan sambung lagi mengukus.
✔ Apabila kuih lapis sudah masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih lapis cepat basi.
Like & Share
Senangnya Masak
Pages
Friday, February 16, 2018
Kuih Lapis
Kuih Lapis Seri Wangi... Resepi kali ni guna tepung beras pula yang lebih...Rasanya tentu berlainan,lembut dan yang penting kuih lapis ni memang sedap dan terasa lemak manisnya.
🍒 Kuih Lapis Seri Wangi 🍒
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
PANASKAN PERIUK KUKUSAN HINGGA AIR MENDIDIH.. SEDIAKAN LOYANG 8" PERSEGI ATAU LOYANG BULAT 9"... SAPUKAN DASAR DAN SISI LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK MASAK.. ALASKAN DASAR LOYANG DENGAN PLASTIK SUPAYA DASAR TIDAK MELEKAT.
Resepi oleh : Pn Yatie ( Yatiememories.blogspot )
Dicuba oleh : Mawar Wilsa
🍎 Bahan-bahan:
BAHAN A
✔2 cawan tepung beras
✔1 cawan tepung gandum
✔2 sudu besar tepung jagung
✔1 sudu kecil garam
✔2 cawan santan pekat
Bahan B
✔1 1/4 cawan gula pasir ~saya guna gula halus
✔1 cawan santan pekat
✔2 cawan santan cair
✔2 helai daun pandan-di simpul
🍏 Cara-cara:
1 • Campurkan kesemua BAHAN B ke dalam periuk dan masak sehingga gula larut,angkat dan biarkan adunan suam sedikit.
2 • Sementara itu satukan kesemua BAHAN A ke dalam mangkuk dan gaul rata, ketepikan dahulu.
3 • Masukkan BAHAN B ke dalam BAHAN A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
3 • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian... Satu bahagian letak pewarna hijau apple dan perisa pandan dan satu adunan lagi saya biarkan plain ( putih)... Untuk lapisan atas sekali saya letak pewarna merah jambu ( pink )
4 • Apabila air kukusan dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
5 • Masukkan adunan plain ( putih ) 1 cawan dan kukus selama 5 minit.
6 • Setelah itu lapis pula adunan hijau apple selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
7 • Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
8 • Biarkan kuih benar-benar sejuk baru cantik di potong... Gunakan pisau plastik supaya licin potongannya.
NOTA
✔ Untuk setiap resepi saya gunakan cawan dan sudu sukatan metrik
✔ Untuk memastikan permukaan kuih lapis cantik dan licin buka penutup pengukus setiap 5 atau 10 minit dan sentiasa di lap penutupnya dan sambung lagi mengukus.
✔ Apabila kuih lapis sudah masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih lapis cepat basi.
Like & Share
Senangnya Masak
Friday, February 16, 2018
Kuih Lapis
Kuih Lapis Seri Wangi... Resepi kali ni guna tepung beras pula yang lebih...Rasanya tentu berlainan,lembut dan yang penting kuih lapis ni memang sedap dan terasa lemak manisnya.
🍒 Kuih Lapis Seri Wangi 🍒
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
PANASKAN PERIUK KUKUSAN HINGGA AIR MENDIDIH.. SEDIAKAN LOYANG 8" PERSEGI ATAU LOYANG BULAT 9"... SAPUKAN DASAR DAN SISI LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK MASAK.. ALASKAN DASAR LOYANG DENGAN PLASTIK SUPAYA DASAR TIDAK MELEKAT.
Resepi oleh : Pn Yatie ( Yatiememories.blogspot )
Dicuba oleh : Mawar Wilsa
🍎 Bahan-bahan:
BAHAN A
✔2 cawan tepung beras
✔1 cawan tepung gandum
✔2 sudu besar tepung jagung
✔1 sudu kecil garam
✔2 cawan santan pekat
Bahan B
✔1 1/4 cawan gula pasir ~saya guna gula halus
✔1 cawan santan pekat
✔2 cawan santan cair
✔2 helai daun pandan-di simpul
🍏 Cara-cara:
1 • Campurkan kesemua BAHAN B ke dalam periuk dan masak sehingga gula larut,angkat dan biarkan adunan suam sedikit.
2 • Sementara itu satukan kesemua BAHAN A ke dalam mangkuk dan gaul rata, ketepikan dahulu.
3 • Masukkan BAHAN B ke dalam BAHAN A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
3 • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian... Satu bahagian letak pewarna hijau apple dan perisa pandan dan satu adunan lagi saya biarkan plain ( putih)... Untuk lapisan atas sekali saya letak pewarna merah jambu ( pink )
4 • Apabila air kukusan dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
5 • Masukkan adunan plain ( putih ) 1 cawan dan kukus selama 5 minit.
6 • Setelah itu lapis pula adunan hijau apple selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
7 • Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
8 • Biarkan kuih benar-benar sejuk baru cantik di potong... Gunakan pisau plastik supaya licin potongannya.
NOTA
✔ Untuk setiap resepi saya gunakan cawan dan sudu sukatan metrik
✔ Untuk memastikan permukaan kuih lapis cantik dan licin buka penutup pengukus setiap 5 atau 10 minit dan sentiasa di lap penutupnya dan sambung lagi mengukus.
✔ Apabila kuih lapis sudah masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih lapis cepat basi.
Like & Share
Senangnya Masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Masa Itu Emas ~~
Labels
- Artikel Menarik (13)
- Ayam (1)
- Beauty (1)
- Beauty Tips/ Petua Kecantikan (6)
- Berita Penting (1)
- Biskut (1)
- Bun (1)
- Cake (1)
- Cinta (8)
- Doa (1)
- Donut (2)
- Health (7)
- Humour (1)
- Kecantikan (2)
- Kerepek (1)
- Kesihatan (5)
- Kisah Taudalan (2)
- Kuih Muih (1)
- Kuih Raya (1)
- Lagu / Song (5)
- Lawak (24)
- Lawak / Humour (5)
- Lelaki (6)
- Lyrics (4)
- Mee (1)
- Nice Picture (1)
- Nice Picture / Gambar Menarik (1)
- Nuget (2)
- Personaliti (9)
- Petua Kecantikan (1)
- Rendang (1)
- Renungan bersama (6)
- Resepi (16)
- Roti Jala (1)
- Tart (1)
- Telur Masin (1)
- Tips and Tricks (4)
- Tips Kesihatan Dan Kecantikan (3)
- Video (1)
- Wanita (7)
Archive
-
▼
2018
(23)
-
▼
February
(20)
- Telur Masin homemade.. lebih sedap dari kt kedai! ...
- RESEPI DONUT GEBU MONTOK Kak sue k...
- Japanese Baked Cheese Tart Bahan...
- Rendang Daging Power Bahan 1 sudu besar biji ...
- Jangan Sombong
- CHOC CHIP COOKIES
- Kuih Lapis
- RESEPI ROTI LEMBUT
- Nuget Ayam
- Resepi Roti Jala Paling Sedap ❤❤😍😍
- Nuget Ayam
- Resepi Mee Kuning
- DIM SUM AYAM
- RESIPI DONUT RINGKAS ULI TANGAN
- RESIPI NASI KAK WOOK BERPUAKA
- Potatoes Chip homemade.
- Orang Gila Bijak 😂😂
- Doa Yang Power
- Ayam Tak laku
- Selalu bersangka baik🌷
-
▼
February
(20)
Followers
Ruang Sembang
Traffic In/Out
Recent Comments
Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment